Wat is Outsourcing/ Uitbesteden?

Outsourcing werd in de jaren 1980 aangenomen als een formele bedrijfsstrategie en is het proces waarbij derden (vaak uitzendbureaus) worden ingehuurd om een of meer diensten binnen een organisatie uit te voeren die normaal gesproken door de organisatie zelf worden uitgevoerd. Vaak wordt outsourcing gebruikt zodat een bedrijf zich kan concentreren op zijn kernactiviteiten. Het wordt onder andere ook gebruikt om de efficiëntie te verhogen en de arbeidskosten te verlagen.

Het essentiële verschil tussen uitzendwerk en outsourcing is dat het bij uitzendwerk om niets anders gaat dan het uitlenen, detacheren of, met andere woorden, het leasen of verhuren van werknemers. De organisatie waaraan de werknemers worden toegewezen of verhuurd, is verantwoordelijk voor de leiding, het toezicht, de controle en het management van deze werknemers, terwijl in het laatste geval (Outsourcing) het uitzendbureau niet alleen de arbeidskrachten levert, maar ook verantwoordelijk is voor de leiding, de controle en het toezicht op de werknemers en verantwoordelijk is voor het al dan niet bereiken van de doelstellingen die zijn overeengekomen met de klantorganisatie – een heel groot verschil!

Voorbeelden van Outsourcing

  • Neem een bank die haar klantenservice uitbesteedt. Hier worden alle klantgerichte vragen met betrekking tot de online bankdienst afgehandeld door een derde partij (bijvoorbeeld een uitzendbureau) en de werknemers die zij kiest om in te huren. De bank besloot om een aantal redenen dat ze haar doelstellingen beter kon bereiken door haar klantenserviceactiviteiten uit te besteden.

  • Beveiligingsdiensten zijn een veelvoorkomend en zichtbaar voorbeeld van uitbesteding in de praktijk. Supermarkten, banken, ambassades, fabrieken, universiteiten, enz. die ervoor kiezen om beveiliging uit te besteden, hadden er omgekeerd ook voor kunnen kiezen om het beveiligingspersoneel op hun loonlijst te zetten en onder hun leiding en toezicht te plaatsen. Daarnaast hadden ze de beveiligingszaken ook zelf kunnen regelen (intern), maar in plaats daarvan besloten ze deze dienst uit te besteden omdat ze van mening waren dat dit, alle factoren in aanmerking genomen, de beste oplossing was.
Wat is Uitbesteden/Outsourcing? - Work Supply

Voordelen van Uitbesteding

  • Werkorganisaties kunnen profiteren van arbeidskrachten in het buitenland zonder ze in dienst te hoeven nemen, zonder bureaucratische rompslomp, zonder een leidinggevende rol te hoeven spelen en zonder verantwoordelijkheid te hoeven nemen voor prestaties of bedrijfsresultaten,
  • Werkorganisaties kunnen profiteren van arbeidskrachten in het buitenland die alleen overwegen een baan in een ander land te accepteren als de sociale zekerheid en andere arbeidsgerelateerde uitkeringen en premies naar hun rekeningen in het thuisland worden overgemaakt,
  • Werkgevers profiteren van de mogelijkheid om het uitzendbureau, waaraan een activiteit is uitbesteed, verantwoordelijk te houden voor de resultaten,
  • De mogelijkheid om een duidelijk budget op te stellen en grenzen te stellen aan de uitgaven,
  • Geen gedoe of verantwoordelijkheden, niet alleen met betalingen en andere administratieve Human Resource procedures, maar ook met management en supervisie,
  • Een oplossing voor situaties waarin de behoefte aan mankracht een meer permanent karakter heeft of wanneer het niet legaal of haalbaar is om personeel op tijdelijke basis te contracteren.

Heb je besloten dat outsourcing de ideale oplossing is voor jouw organisatie?

Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen.

We zullen het verzoek zorgvuldig analyseren.

Als het binnen onze competenties valt en we de nodige middelen kunnen mobiliseren, kun je op ons rekenen voor een uitstekende en betrouwbare dienstverlening.

author avatar
brandup

Ontdek andere succesvolle projecten