Wilt u Personeel Inhuren via een Buitenlands Uitzendbureau? Essentiƫle Gids voor Legaal Samenwerken met Portugese Uitzendbureaus

Het inhuren van werknemers via buitenlandse uitzendbureaus kan een effectieve manier zijn om aan uw personeelsbehoeften te voldoen. Echter, het werken met niet-vergunde of malafide bureaus brengt aanzienlijke risico’s met zich mee. In deze blog bespreken we de belangrijkste risico’s van samenwerken met Portugese uitzendbureaus zonder de juiste vergunningen en bieden we praktische stappen om deze risico’s te minimaliseren. Lees verder om te ontdekken hoe u legaal en veilig zaken kunt doen met Portugese uitzendbureaus en voorkom dat uw bedrijf onbedoeld in juridische problemen verzeild raakt.

Wat zijn de risico’s van werken met malafide bureaus uit het buitenland?

Work Supply – uitzendbureau tijdelijk werk – benadrukt de risico’s en ernstige gevolgen voor Portugese uitzendbureaus en hun buitenlandse klanten bij illegale arbeidsbemiddeling. Uit hun ervaring blijkt dat arbeidsinspecties in EU- en EER-landen zeer actief zijn, wat de kans op betrapt worden significant maakt. De mogelijke negatieve gevolgen zijn breed en divers:

Betalen van achterstallige lonen: Klanten kunnen worden gedwongen om lonen te betalen als het uitzendbureau dit nalaat.

ā— Opschorting van activiteiten: Activiteiten kunnen worden opgeschort bij ontdekking van illegale werknemers, wat leidt tot grote verliezen.

ā— Intrekking van vergunningen: Vergunningen van uitzendbureaus kunnen worden ingetrokken, waardoor klanten lange tijd geen gebruik kunnen maken van gedetacheerde werknemers.

ā— Hoge boetes: Zware boetes kunnen worden opgelegd aan zowel de uitzendbureaus als hun klanten.

ā— Strafrechtelijke vervolging: Klanten kunnen onbedoeld betrokken raken in strafrechtelijke onderzoeken en aangeklaagd worden voor hulp bij illegale immigratie.

Bedrijven buiten Portugal worden geadviseerd voorzichtig te zijn bij het kiezen van een Portugees uitzendbureau om dergelijke risico’s te vermijden.

Hoe potentiĆ«le risico’s te vermijden?

Om de risico’s van samenwerking met Portugese uitzendbureaus te minimaliseren, kunnen buitenlandse bedrijven drie eenvoudige stappen nemen:

1. Contact opnemen met IEFP: Neem contact op met IEFP. Deze organisatie houdt toezicht op uitzendbureaus in Portugal. Hier kunt u verifiƫren of een Portugees uitzendbureau een vergunning heeft en een goede reputatie. Ze spreken Engels en Frans en zijn bereikbaar via e-mail (trabalho-temporario@iefp.pt) of telefoon (+351 215803000). De medewerkers zijn behulpzaam en zeer bekwaam. Met een simpel telefoontje of mailtje kunt u als bedrijf meteen checken of een bureau dat u benaderd legaal werkzaam is.

2. Verifieer de authenticiteit van een A1-certificaat: Verifieer de authenticiteit van een A1-certificaat eenvoudig via deze link: https://www.seg-social.pt/validar-documento.

3. Controleer NEN-certificering: Controleer op de website van de Stichting Normering Arbeid (https://www.normeringarbeid.nl/) of het Portugese bureau in het bezit is van een NEN-certificering. Vaak gebruiken deze bureaus Nederlandse tussenpersonen of bedrijven met een NEN-certificering, maar dit is niet geldig. Dit biedt geen garantie dat het Portugese bureau een correcte administratie heeft. Als het Nederlandse uitzendbureau met NEN-certificering factureert, heet dit doorlenen, wat sinds 1 juli 2023 niet meer is toegestaan. Verbod op doorlenen van werknemers met een A1-verklaring per 1 juli 2023.

Door deze stappen te volgen, kunnen bedrijven zekerheid krijgen en het risico aanzienlijk verminderen. Neem geen onnodige risico’s en zorg ervoor dat uw samenwerkingen legaal en veilig zijn.

Personeel Inhuren via Buitenlands Uitzendbureau – Conclusie

Samenwerken met Portugese uitzendbureaus kan veel voordelen bieden, maar het is cruciaal om de juiste voorzorgsmaatregelen te nemen. Door contact op te nemen met relevante Portugese autoriteiten, de authenticiteit van documenten te verifiƫren en te controleren op NEN-certificering, kunt u ernstige problemen vermijden.

De voortdurende erkenning van Work Supply door toporganisaties en prestigieuze rankings benadrukt haar status als toonaangevend HR-bedrijf, waardoor uw samenwerking zowel legaal als veilig is.

Wees alert en zorg ervoor dat uw bedrijf legaal en veilig opereert in de internationale arbeidsmarkt.

Contactinformatie

Voor verdere vragen kunt u contact opnemen met:

ā— IEFP: trabalho-temporario@iefp.pt | +351 215803000

ā— SeguranƧa Social: iss-lisboa-instrumentos-internacionais@seg-social.pt | iss-iinternacionais@seg-social.pt

ā— Stichting Normering Arbeid: https://www.normeringarbeid.nl/

Of neem contact op met het team van Work Supply. We helpen u graag verder!

Blijf geĆÆnformeerd en bescherm uw bedrijf tegen onnodige risico’s.

Gids voor Legaal Samenwerken met Portugese Uitzendbureaus

Goss Eijffert

Sales Coordinator

Telefoon:(+31) 6 46701694

Gids voor Legaal Samenwerken met Portugese Uitzendbureaus

Lotte Eijffert

Account Manager

Telefoon: +31 6 15134948

author avatar
brandup

Ontdek andere succesvolle projecten